Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tata-Agostyán kirándulás 2.

2015.10.20

Beszámoló szösszenetek a kiránduláson résztvevő kollégáktól

"A gyermekotthon teljesen más volt mint amikben eddig jártam.

Azt látni hogyan dolgoznak és mennyivel többet tesznek mint papíron kellene

az nagyon inspiráló volt, és vissza adta a hitemet abban ,hogy vannak még olyan 

emberek akiket nem a pénz hajhászása hajt hanem a segíteni akarás.

Az ökofaluban látni milyen ügyesen lehet együtt élni a természettel ,és élni a természetben , úgy, hogy ötvözik a régi jól bevált módszereket és az új találmányokat az nagyon érdekes volt. Még egyszer köszönjük!

( egy probléma volt az hogy nem 1 hetes volt legalább  )"

"2015. október 10-én, szombaton a reggeli órákban egy csapat lelkes résztvevővel kirándulni indultunk a Twist Olivér Gyermek-és Ifjúságvédelmi Egyesület szervezésében Tatára és Agostyánba.

A kirándulás első állomása Tatán a Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon volt, ahol Magai Péter gyermekotthon vezető, Horváthné Varga Zsuzsanna, és kollégáik szívélyes vendéglátással fogadtak bennünket, és kalauzoltak el az intézményben.

Ezután Agostyánba a Természetes Életmód Alapítvány több mint 20 hektáron elhelyezkedő Ökofalujában, csodálatos természeti környezetben sétáltunk, a történelemmel, és a környezettudatossággal ismerkedtünk.

Labanc Györgyi pedagógus, környezeti nevelő, közoktatási szakértő, az Agostyáni Ökofalu vezetője bemutatta a 15. századi stílusban épült középkori fogadót, a megszentelt emlék erdőt, beszélt a Szent Ferenc oltalmába ajánlott történelmi zarándokútról. Bemutatta az épülő Árpád-kori körtemplom hiteles másolatát.

Beszélt arról, hogy minden év december 21-én (téli napforduló éjszakáján) a Szent László dombon megtartják a tűzszertartást, ahol a múlt emlékeitől, terheitől lehet képletesen megszabadulni.

Györgyi megmutatta a pettyegetett tüdőfüvet, ami egy finoman szőrös gyógynövény, a népi gyógyászatban tüdő- és légúti bántalmak ellenszereként, köptetőként, köhögéscsillapítóként, légcsőhurut és tüdőasztma ellen használnak, régen TBC ellen is alkalmazták.

Megkóstoltuk a galagonyát, ami a szív, és érrendszerre fejti ki a hatását. A galagonyát a szív gyógynövényének is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Györgyiék saját tervezésű aszalóit is megtekintettük, az egyikben alma, a másikban gyógynövények száradtak. "

"Személy szerint én nagyon örültem ennek az Ököfalu megtekintésének, s a tatai gyermekotthon meglátogatásának is. Bár törekszem a környezetvédelemre a magam tudatában is, mind étkezés, mind a környezetem védelmére is. Apró, számomra elérhető lépésekkel is. Erre buzdítom az óvodásaimat is pl. apróságokkal a vízcsap elzárása, a szemét szétválogatása /persze utána a kukába együtt kerül minden/ no mindegy, a természet megszerettetése stb.

Mégis nagyon jó volt látni, érzékelni az igazán természetben természettudatos életmódot, ahol a gazdaságosság és az önellátás együtt működik. Vigyáznak a Teremtő által adott Földre. Gondolatot adott arra is, hogy még tudatosabban törődjek a Földünkkel. Folytatva, amit már eddig is próbáltam beépíteni az életembe.

Köszönettel Nektek, a megszervezésért és a kivitelezésért."